Skötselråd

Det finns många tips och råd om hur du sköter din tatuering, har du hittat en metod som fungerar bra för dig så ska du självklart fortsätta med den. Det jag rekommenderar är generella råd kring vad som enligt min erfarenhet fungerar bäst som eftervård av tatueringar.

Klassisk eftervård

När tatueringen är klar täcker jag den med plast för att skydda den från smuts och yttre åverkan. Behåll plasten på i minst 2-3 timmar innan du tar av den.

Efter att ha tagit bort plasten tvättar du tatueringen med varmt vatten och mild parfymfri tvål. Badda tatueringen torr med en pappershandduk eller ren handduk och smörj sedan in den med ett tunt lager salva. Salvan jag rekommenderar är antingen Hustle Butter Deluxe-tatueringssalva (vegansk) eller Bepanthen (icke-vegansk). Vilken som passar bäst för din hud är individuell så du kan behöva prova dig fram till vilken som fungerar för dig. 

Upprepa samma procedur morgon och kväll i 14 dagar och håll tatueringen fuktig med salva däremellan. Hur ofta du behöver smörja in tatueringen kan variera beroende på placering och din hudtyp, jag rekommenderar cirka 3-5 gånger / dag. Kom också ihåg att inte smörja för tjockt med salva, ett tunt lager räcker. 

Tatueringar på händer, handleder, underarmar och andra utsatta områden kan behöva tvättas mer än morgon och kväll för att minska risken för infektion. För dessa rekommenderar jag också att du använder en antibakteriell tvål. 

Om du vill kan du täcka tatueringen med plast de första 3-4 nätterna för att skydda den och undvika att den fastnar i lakanen. Du kan använda vanlig plastfolie till detta. Behöver du tejpa fast plastfolien finns hudtejp att köpa på apoteket. Se till att inte ha tatueringen inplastad i mer än 8 timmar åt gången.

Kom ihåg att hålla tatueringen ren, tvätta händerna före och efter att du smörjer in den, använd en ren handduk, rena kläder och rena lakan. Klia inte tatueringen och ta inte bort ev sårskorpor eftersom det kan skada huden och försvåra läkningen eller leda till infektioner. 

Undvik bad och bastu och se till att skydda tatueringen från sol under hela läkningsprocessen. Detta för att inte tatueringen ska blekna eller bli infekterad. Duscha går bra att göra som vanligt, se bara till att skölja bort eventuella schampo/balsamrester ur tatueringen. 
Undvik också träning eller fysisk aktivitet då det utsätter kroppen för påfrestningar och inte låter tatueringen att läka ifred. Vid träning produceras ofta svett och värme, vilket leder till högre infektionsrisk då bakterier trivs i värme. 

Med Tegaderm (självhäftande plast)

När tatueringen är klar täcker jag den med plast för att skydda den från smuts och yttre åverkan. Behåll plasten på i minst 2-3 timmar innan du tar av den. Om plasten håller sig tät runt tatueringen och inte läcker blod eller vätska, kan du behålla den på i upp till 5 dagar. 

Du tar enklast boret plasten med hjälp av varmt vatten och tvål. Tvätta sedan tatueringen med varmt vatten och mild parfymfri tvål. Badda tatueringen torr med en pappershandduk eller ren handduk. När huden är helt torr kan du sätta över ett nytt ark med Tegaderm. Använd ingen salva under plasten, då fäster den inte ordentligt på huden!
Centrera plastarket över tatueringen, se till att det finns minst 2-3 cm marginal hela vägen runt och att den fäster ordentligt mot huden. 

Plasten kan du sen behålla på i upp till 5 dagar, så länge den sitter kvar och håller sig tät mot huden. Du kan duscha med Tegaderm på, se bara till att inget vatten läcker in under den. Om plasten börjar släppa eller om det börjar läcka vatten när du duschar, bör du ta bort den (om den släpper lite längs kanterna är det ingen fara, så länge den fortfarande täcker hela tatueringen). Går det hål på plasten så tar du bort den. 

Har tatueringen läkt helt när du tar bort Tegadermen behöver du inte göra något mer. Om den däremot inte har läkt helt måste du följa upp någon annan form av eftervård (förslagsvis klassisk eftervård som beskrivs högst upp på sidan). 

Har du några frågor eller om du får några som helst problem under läkningen så kan du alltid kontakta mig!

 

Eftervårdsprodukter

Behöver du eftervård till din tatuering?

Dom eftervårdsprodukter jag främst rekommenderar är Wildcats antiseptiska tvål och Hustle Buttter Deluxe tatueringssalva. Dessa finns att köpa i studion, priser hittar du här.